A.N.I.A.R. - “Numai impreuna vom reusi !”

Asociatia Nationala a Instructorilor Auto din Romania. Str.Horia Macelariu, Nr.23-25, Sector 1, Bucuresti, Tel : 0722.748.647; Fax: 0318.155.806; E-mail: dmarciulescu50@yahoo.com


  Frână şcolilor de şoferi

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Mesaje : 101
  Puncte : 284
  Data de inscriere : 07/03/2010
  Varsta : 67
  Localizare : Bucuresti

  Frână şcolilor de şoferi

  Mesaj  Admin la data de Mier Iul 14, 2010 8:03 am

  Frână şcolilor de şoferi
  În urma modificărilor legislative, dar mai ales din cauza crizei economice, de la începutul anului tot mai mulţi patroni de şcoli de şoferi s-au văzut nevoiţi să închidă porţile, abandonându-şi maşinile în garaje

  Prima piedică în calea unei afaceri care în anii din urmă prinsese aripi a reprezentat-o Legea 218/2009, care, printre altele, prevede că „instructorul de pregătire practică poate fi autorizat numai dacă a activat cel puţin trei ani ca instructor auto atestat în cadrul şcolilor autorizate şi nu a avut suspendat permisul de conducere şi/sau atestatul în perioada respectivă”. Normele de aplicare a legii au adus lămuriri chiar mai drastice. Nu pot fi autorizaţi ca instructori independenţi cei care au fost angajaţi cu o jumătate sau un sfert de normă la şcolile de şoferi, indiferent ce vechime ar avea în domeniu, iar, în plus, cei care aspiră la statutul de instructor trebuie să fi pregătit minim 100 de cursanţi în ultimii doi ani.

  Triaţi vertiginos în primă fază de noua legislaţie, pe cei 400 de instructori auto independenţi înregistraţi în judeţul Iaşi i-a pus imediat în genunchi şi criza economică. Astfel încât, din cele 73 de şcoli de şoferi care existau în judeţ la începutul anului, 20 deja şi-au întrerupt activitatea. „De la începutul anului, doar patru şcoli de şoferi au fost înfiinţate. Acum, în tot judeţul avem 57 de asemenea societăţi, dar numărul lor este în continuă scădere. Nu numai condiţiile legislative i-au determinat pe patroni să-şi închidă afacerea, ci în primul rând solicitările tot mai puţine din partea clienţilor”, ne-a spus Marian Uscatu, directorul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Iaşi. Drept urmare, după ce au făcut investiţii importante în autoturisme, plătind încă rate de sute de euro, mulţi dintre instructori fluieră acum a pagubă, uitându-se la bijuteriile pe patru roţi care nu le mai sunt de prea mare folos.

  La rândul lor, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto Români (SNIAR) susţin că noua lege care le reglementează activitatea este foarte dură, dar trebuie să o respecte. „Orice lege trebuie respectată. Nu avem ce face. Într-adevăr, noua legislaţie cuprinde două capitole care sunt cel puţin discutabile. Primul priveşte cuantumul foarte mare al amenzilor. Noi funcţionăm ca instituţii de învăţământ, dar suntem amendaţi ca transportatori. Nu este corect!”, menţionează Radu Dan, liderul SNIAR - filiala Iaşi.

  Controale drastice

  În ultima perioadă, şcolile de şoferi au intrat din ce în ce mai des şi în vizorul reprezentanţilor ARR. „În următoarea perioadă vom demara o serie de controale în rândul şcolilor de şoferi. Principalele probleme care ne-au fost sesizate în privinţa acestora se referă la nerespectarea numărului de ore de conducere. În acest caz, amenda pleacă de la 5.000 de lei. Deja zvonul că vom face controale i-a speriat pe unii patroni ai şcolilor de şoferi”, a mai spus dl Uscatu, şeful ARR.

  Situaţia dramatică este reflectată şi de tabelul promovabilităţii. „După numărul aspiranţilor la permisul de conducător auto care reuşesc să treacă de proba teoretică, Iaşul se situează pe locul 3 la nivel naţional. Când însă vine vorba de proba practică, ne situăm pe ultimul loc. La traseu e jale”, concluzionează dl Radu Dan, liderul SNIAR - filiala Iaşi.

  „Comparativ cu anul trecut, numărul ieşenilor care doresc să devină şoferi este tot mai mic. Asta se datorează, cu siguranţă, crizei economice. Numărul de candidaţi care ajung la examene a rămas însă acelaşi: 80 la fiecare testare. A mai crescut puţin promovabilitatea la traseu, care acum este de circa 43 la sută”, ne-a declarat Vasile Zacornea, lucrător în cadrul Serviciului Permise Auto şi Înmatricularea Vehiculelor.

  Andrei Hurbea, sursa ziarul Evenimentul


   Acum este: Mar Sept 18, 2018 3:27 pm