A.N.I.A.R. - “Numai impreuna vom reusi !”

Asociatia Nationala a Instructorilor Auto din Romania. Str.Horia Macelariu, Nr.23-25, Sector 1, Bucuresti, Tel : 0722.748.647; Fax: 0318.155.806; E-mail: dmarciulescu50@yahoo.com


  Raspuns primit de ARR de la Comisia de industrii si servicii de la Camera Deputatilor

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Mesaje : 101
  Puncte : 284
  Data de inscriere : 07/03/2010
  Varsta : 67
  Localizare : Bucuresti

  Raspuns primit de ARR de la Comisia de industrii si servicii de la Camera Deputatilor

  Mesaj  Admin la data de Vin Mar 26, 2010 1:21 pm

  MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
  AUTORITATEA RUTIERA ROMANA – A.R.R.

  DOMNULUI DIRECTOR GENERAL IANCU CRACIUNOIU
  Raspuns la adresa dumneavoastra nr.5570/22.02.2010

  Prin Legea 218/02.06.2009 au fost modificate si completate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere.
  Respectiva ordonanta a fost completata cu “Sectiunea 2-1” – Scoli de conducatori auto , prin care s-a urmarit reglementarea fara echivoc a acestui domeniu tinand seama de siguranta rutiera.
  In acest context trebuie retinut ca normale de autorizare si functionare a scolilor de conducatori auto nu trebuie intemeiate pe interpretari eronate ale legii ci in scopul aplicarii ei corecte.
  In legatura cu solicitarile dumneavoastra, va facem urmatoarele precizari:
  1. Pregatirea practica si teoretica a unei persoane, on vederea obtinerii permisului de conducere este prevazuta a fi realizata in mod unitar prin intermediul unei scoli de conducatori auto autorizata, in conditiile legii, pe baza unui contract incheiat intre persoana si scoala ( ART.48 -13 alin.1 si 4 ).
  In acest context scoala de conducatori auto are calitatea de “prestator de servicii” iar persdoana care se instruieste in vederea obtinerii unui permis de conducere are calitatea de “ beneficiar” al acestor servicii. Legiuitorul a stabilit ca atat pregatirea teoretica cat si pregatirea practica sa se realizeze intr-o abordare unitara si aceasta nu poate fi asigurata decat exclusiv in scoli autorizate.
  2. Pregatirea practica pentru categoriile A, B si BE si subcateg. Acestora se poate realiza numai in scolile autorizate, prevazute la art.48 alin 1, astfel:
  a) cu proprii instructori de pregatire practica, atestati, care sunt angajati ai scolii, pe baza de contract individual de munca conform art.48-13, alin 2.
  b) Cu instructori de pregatire practica, care sunt persoane fizice autorizate, inregistrate la Oficiul Registrului comertului, atestate de autoritatea competenta, pe baza unui contract de prestari servicii incheiat conform art.48-14, alin.3.
  In acest context legiuitorul a stabilit ca instructorul respectiv presteaza un serviciu pentru scoala, nu pentru persoana care se instruieste.
  3. Deoarece pregatirea teoretica si practica a unei persoane se realizeaza – conform legii – numai in cadrul unei scoli autorizate este evident ca si inregistrarea si evidenta cursantului se face numai in cadrul organizat al scolii respective.
  4. Instructorul de pregatire practica autorizat, prevazut la pct.2 b), este un specialist la dispozitia scolii autorizate, care poate presta serviciul impreuna cu instructori de pregatire practica angajati.
  5. Nu rezulta, in cadrul legii respective, nici implicit, ca un instructor de pregatire practica, persoana fizica, poate fi autorizat ca scoala de conducatori auto, substituindu-se unei astfel de scoli. Deoarece Legea nr.218/2009 este o lege speciala in materie nu pot fi aplicate prevederile art.1, alin.2 din O.U.G.nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoane fizice autorizate, I.F., I.I. in sensul autorizarii acestora ca scoli de conducatori auto.
  Prin prevederile sale legea interzice o astfel de abordare si interpretare. Astfel o persoana fizica poate fi autorizata in mod explicit numai ca “instructor de pregatire practica” ca “ocupatie” si nu ca “scoala de conducatori auto” pentru pregatirea practica.
  Prevederileart.48-13 alin.1 si alin.4 din lege sunt destul de clare in acest sens : atat pregatirea practica cat si cea teoretica a unei persoane se realizeaza numai pe baza de contract unic in cadrul aceleasi scoli, nu in scoli diferite.
  6. Instructorul autorizat poate efectua activitatea de pregatire practica numai in cadrul unei scoli autorizate pe baza unui contract incheiat cu aceasta dupa ce cursantii au efectuat pregatirea teoretica in aceeasi scoala.


  Concluzie :
  In dezbaterile ce au avut loc in procedura de legiferare s-a urmarit in mod deliberat eliminarea oricarei forme de autorizare a persoanelor fizice, intreprinderilor individuale sau asociatiilor familiale ca scoli de conducatori auto. Alta interpretare a legii nu tine seama de vointa legiuitorului ci de interese proprii a celor implicati in respectarea ei.

  Cu stima,
  PRESEDINTE
  Iulian Iancu

   Acum este: Mar Sept 18, 2018 3:32 pm